Bruger du kommandoprompten? Eller har du – som jeg selv længe har haft – en fornemmelse af, at værktøjet er alt, alt for kompliceret? Det indtryk får man let, når man åbner kommandoprompten. En blinkende kodelinje på kulsort baggrund venter på dine ordrer. Du kender helt sikkert situationen fra film, når supernørden skal redde menneskeheden, eller superskurken på få sekunder formår at bringe verdensomspændende it-systemer eftertrykkeligt i knæ.

Det er jo ikke ligefrem den slags, vi andre bruger Windows-pc’en til. I hvert fald ikke mig. Kommandoprompten i Windows er ganske vist perfekt for eksperter. Det er et yndet værktøj hos systemadministratorer og andre, der skal løse komplicerede administrative opgaver på computeren og netværket. Men du kan også bruge den. Bare lidt anderledes. Kommandoprompten kommer nemlig også til sin ret til små, konkrete opgaver, reparationer og tjek.

Den er således din indgang til en række værktøjer, som du ikke finder andre steder i Windows. Du kan reparere harddisken eller filsystemet, du kan sammenligne to næsten ens filer, eller du kan tjekke, at alt er, som det skal være på dit hjemmenetværk. Det kræver blot, at du indtaster nogle få tegn fulgt af Enter på dit tastatur.

Kommandoprompten er i øvrigt en gammel dreng, som har været en del af Windows siden styresystemet Windows NT fra 1993. Det er med andre ord ikke et værktøj, der ændrer sig meget. Derfor vil kommandoprompten også fungere præcis på samme måde, hvad enten du bruger Windows 10 eller det nye Windows 11.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.