Det er i sig selv besværligt at løse andre menneskers computerproblemer, men det er endnu mere bøvlet at løse problemerne over telefonen. Typisk er personen i den anden ende nemlig ikke så pc-kyndig, og derfor er det vanskeligt for vedkommende at beskrive problemet. Og endnu værre; du kan ikke se skærmen på den fejlramte pc.

Det resulterer som regel i lang tids famlen i blinde, indtil problemet endelig bliver løst – dog oftest efter utallige misforståelser, hvor den sagesløse person i den anden ende får ændret de forkerte indstillinger. Heldigvis findes der af samme årsag flere forskellige værktøjer til at fjernstyre computere. Blandt de mest kendte er TeamViewer. Disse fjernstyringsværktøjer kræver dog ofte en mere eller mindre kompliceret opsætning, og det fører ofte til, at du alligevel må bruge tid og kræfter på at instruerere personen, der skal have hjælp, i at gøre programmet klar til brug.

Det er dog ikke tilfældet med Microsofts eget program til fjernsupport. Programmet “Hurtig hjælp” er nemlig supernemt at bruge, og det er allerede klar til brug på begge computere.

Lynhurtig hjælp i Windows

“Hurtig hjælp” i Windows er fuldstændig gratis og er forudinstalleret på computere med Windows 10 eller 11. Du behøver altså ikke at vejlede andre i at installere programmet, før du kan hjælpe dem. I stedet fungerer det forbavsende let: Du åbner “Hurtig hjælp” i Windows og logger ind med din Microsoft-konto – og straks opretter programmet en særlig kode, som du oplyser til din ven, der skal have hjælp.

Din ven taster så koden ind i “Hurtig hjælp” på vedkommendes egen maskine og klikker på en knap, som giver dig tilladelse til at fjernstyre hans computer. Opsætningen er klaret i løbet af få sekunder, og så kan du nemt styre den anden computer direkte fra din egen pc. Og det har ingen betydning, om du har Windows 11, mens din ven har Windows 10, for “Hurtig hjælp” virker på tværs af styresystemer.

Tegn og skriv

Når du hjælper andre via “Hurtig hjælp”, kan du endda gøre det endnu lettere for personen i den anden ende at forstå, hvad der foregår. Programmet har nemlig en værktøjslinje med redskaber til at kommunikere undervejs. Fx kan du tegne direkte på skærmen og markere med røde cirkler, hvilke punkter i indstillingerne din ven skal holde øje med for at undgå problemet fremover. “Hurtig hjælp” har faktisk også en indbygget chatfunktion, hvor I kan skrive med hinanden, men det er formentlig stadig en god idé at gribe knoglen og tale sammen, når der skal løses problemer.

Det gør det alt andet lige lettere at forstå, hvad der sker, når man har kontakt til hinanden undervejs. Men i stedet for at føre en anstrengende samtale og bruge mange kræfter på at få din ven til selv at klikke de rette steder i Windows kan du fortælle, hvad du gør for at løse problemet, mens du viser det.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.