Da Windows 11 blev lanceret, var det nyheder som widgets, en centreret proceslinje, en spritny startmenu og en markant forbedret sikkerhed, der var Microsofts store trækplastre. Men nu har Windows 11 over et år på bagen, og selv om det langtfra er alle, som bruger det, har vi så småt vænnet os til styresystemet.

Alligevel støder vi fortsat på nye funktioner i Windows 11, som vi enten ikke nåede at opfange, da styresystemet blev lanceret, eller som er blevet tilføjet løbende i opdateringer. Der findes således en hel del nye, spændende muligheder i Windows 11, men de gemmer sig dybt inde i indstillingerne, og det er en skam. Derfor har Komputer for alle gravet seks af de bedste nye muligheder med Windows 11 frem, så du også kan drage nytte af dem.

Tjek privatlivet og batteriet

I Windows findes en del indbyggede programmer og værktøjer. Programmerne skal ofte have tilladelse til at bruge visse dele af pc’en, fx mikrofonen og kameraet. Det er i sig selv ingen nyhed, men til gengæld er mulighederne for at kontrollere programmernes tilladelser helt nye. Der findes programmer, du aldrig bruger, der fx har adgang til webkameraet og mikrofonen, men i Windows 11 kan du selv styre, hvilke tilladelser samtlige programmer og værktøjer på pc’en har.

Således bliver mængden af programmer, der kan bruge webkameraet, mikrofonen, placeringsdata og andre snagende værktøjer, begrænset. Som noget andet nyt kan du i Windows 11 nu holde styr på batteriforbruget i pc’en ved hjælp af grafikker baseret på statistik. Statistikken viser blandt andet, hvornår batteriet har været belastet mest, hvor mange timer pc’en har været tændt og slukket, samt hvad der har trukket mest på batteriets ressourcer. Startmenuen i Windows 11 er også anderledes end i Windows 10.

Det vidste du måske godt, men vidste du også, at du kan få vist flere programmer i startmenuen i stedet for anbefalede filer og dokumenter? Windows 11 blev i oktober 2022 opdateret med muligheden for netop at reducere mængden af ligegyldige filer i startmenuen, så der i stedet primært er genveje til nyttige programmer.

Vinduer, lydoptager og Jobliste

Hvis du arbejder med flere programmer på samme tid i Windows, fx et tekstbehandlingsprogram, en mappe i Stifinder og en internetbrowser, kan det hurtigt blive forvirrende at skifte mellem vinduerne. Ved at bruge Windows 11’s nye funktion kaldet Snaplayouts kan du komme forvirringen til livs.

Funktionen gør det nemlig let at organisere programmer og andre åbne vinduer i Windows, så de alle er åbne på samme tid og er fordelt optimalt på hele skærmen. Du skal blot vælge det layout, du vil bruge, og så er det nemt at vælge, hvordan vinduerne skal organiseres. I Windows 11 er den indbyggede lydoptager ligeledes blevet væsentlig bedre. Tidligere kunne værktøjet blot bruges til at optage lyd og afspille den, og det er i grunden også tilstrækkeligt.

Problemet er bare, at du i Windows 10 kun kan optage i ét lydformat; nemlig M4A. I Windows 11 kan lydoptageren optage i flere forskellige lydformater, så du fx kan vælge, at din optagelse gemmes i MP3- eller WAV-formatet, hvis der er behov for det. Desuden er det nu muligt at sætte bogmærker i en lydoptagelse eller justere i afspilningshastigheden. Derudover har Joblisten i Windows 11 fået en overhaling. Menuen med alle kategorierne har fået et nyt udseende, men det er muligheden for at få Joblisten til at arbejde mere effektivt, der er vigtigst. Microsoft har nemlig gjort det muligt at få Joblisten til hurtigere at opdatere data om, hvad computeren bruger kræfterne på.

Desuden er der tilføjet en ny knap under kategorien “Processer”, som gør, at du kan køre programmer og andre værktøjer direkte fra Joblisten. Windows 11 gemmer altså på mange nyttige funktioner, og vi viser naturligvis både, hvordan du finder dem, og hvordan du bruger dem.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.