De fleste trådløse netværk til hjemmet rækker et pænt stykke længere end din egen grund eller lejlighed, og det gælder selvfølgelig også for alle andres netværk. Det er årsagen til, at du måske har fået øje på en række ukendte trådløse netværk, når du kobler din telefon, pc og andet nyt udstyr på dit eget netværk. Her vil fx de nærmeste naboers trådløse netværk dukke op i oversigten, når du laver en scanning i Wi-Fiindstillingerne på din computer, telefon eller tablet.

Hjemmelavede koder er usikre

Det betyder omvendt også, at uvedkommende i mange tilfælde kan få øje på dit trådløse netværk fra offentlig vej. Om de også kan koble på det, afhænger helt og holdent af styrken af den adgangskode, du har valgt til netværket. På en moderne router med en fabriksgenereret adgangskode, der består af tilfældige tegn, bogstaver og tal, er det meget usandsynligt at nogen uretmæssigt har fået adgang til dit netværk.

Men hvis du selv har valgt din kode, og adgangskoden endda rummer oplysninger om fx din bopæl eller dig – som gadenavn og nummer – er det ikke utænkeligt, at uvedkommende har tiltvunget sig adgang. Adgangen kan du også selv helt uskyldigt have givet til en nabo eller anden person, der midlertidigt manglede internetforbindelse, men hvordan ved du, om den person stadig bruger løs af din forbindelse – og dermed potentielt trækker hastigheden ned? Eller måske har delt koden til dit netværk med sine egne bekendte?

Tjek, hvem der er koblet på

Med det praktiske program O&O Lanytix kan du selv undersøge, hvilke enheder og hvem der er forbundet til dit trådløse netværk. Programmet scanner hele dit netværk grundigt igennem og viser fx computere, telefoner, tablets, printere, NAS’er og alle andre enheder, der er koblet på dit Wi-Fi. Dermed vil du selv kunne afsløre, om uvedkommende er forbundet til dit netværk, uden at du ved det.

Er det tilfældet, og vil du gerne have dem koblet fra, må du ændre adgangskoden til dit trådløse netværk. Når du ændrer adgangskoden, genererer routeren en ny krypteringsnøgle, der i praksis smider alle enheder af netværket. Herefter må du koble dine egne enheder på igen ved at indtaste den nye kode på alle enheder. Lanytix er et portabelt program, og det betyder, at du kan køre det, straks du har hentet det i Fordelszonen. Du behøver ikke først at installere det. Du får i programmet også oplysninger om dit udstyrs IP-adresser, som du skal bruge, hvis du fx vil ændre indstillingerne for din router, NAS eller netværksprinter.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.