For kort tid siden modtog vi her på redaktionen en mail fra en læser, som ikke kunne forstå, at hans trofaste netværksprinter ikke længere var i stand til at koble på det trådløse netværk. Hele problematikken var opstået, efter at internetudbyderen YouSee havde sendt ham en ny og hurtigere router.

Vi har modtaget adskillige lignende henvendelser fra andre læsere i Spørg os Forum – og de har alle det tilfælles, at de ejer trådløst udstyr, som ikke virker med et nyere trådløst netværk. De mange problemer har alle samme forklaring: Nye routere sender nemlig meget ofte i ét samlet netværk, der både rummer 2,4- og 5-GHz-frekvenserne.

Det kan give problemer for udstyr, som kun virker med den ene frekvens – 2,4 GHz. Det gælder naturligvis ældre udstyr, som er produceret, før 5 GHz blev hvermandseje, men det gælder faktisk også helt nye komponenter til dit hjem.

Nyt udstyr kører 2,4 GHz

Således kan du stadig købe fx netværkskameraer og smart home-udstyr som intelligente afbrydere og kontak ter, der også kun bruger 2,4 GHz. Det skyldes, at meget udstyr ikke har behov for de højere hastigheder, som 5 GHz kan arbejde med, og da 2,4 GHz har bedre rækkevidde, er det i mange tilfælde en meget bedre og mere stabil løsning at indbygge en 2,4-GHzchip i udstyret. Grunden til, at din router kombinerer de to netværk i ét samlet navn, er, at det gør det hele mere overskueligt.

Dermed skal du nemlig kun tænke på ét netværksnavn, når du kobler udstyr til – og det er så op til routeren at fordele grejet på de optimale frekvenser for dét udstyr. Det klarer routerne dog ikke altid optimalt, og så er det, at der opstår problemer med at få koblet udstyr på hjemmets netværk. Derfor er løsningen på forbindelsesproblemerne også, at du får routeren til at opsplitte det samlede netværk til to separate, som har to forskellige navne, du let kan identificere – fx ”mit-net-2.4” og ”mit-net-5”.

Dermed er du sikker på, at udstyr, som kun virker med 2,4 GHz, bliver koblet på et dedikeret 2,4-GHz-netværk – og fx telefoner og pc’er, som virker fint med 5-GHz-netværk, kobles på, hvor hastigheden er størst. Det betyder dog, at du skal koble dit udstyr på netværket igen, når du har opdelt det.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.