Hvis du optager en video af en solopgang, vil der typisk gå en time, fra kameraet fanger de første spæde stråler, til den fulde morgensol svæver over horisonten. Solopgange er smukke fra naturens hånd, men det er nok alligevel de færreste af os, som har lyst til at se en gengivelse af hele seancen på en computerskærm.

Men et sammendrag på et minut? Det vil jeg i hvert fald gerne se. Og det er netop, hvad en timelapse-film kan levere. En timelapse skaber et sammendrag af en begivenhed ved at sammenkæde en række fotos, som er skudt med jævne mellemrum. Resultatet er en kort video. Hvis du fx sætter hastigheden på videoen til 60 gange, vil en times solopgangsvideo blot tage et minut, når den afspilles. Effekten er stadig smuk.

God planlægning hjælper

En solopgang er blot et af mange fremragende motiver til en timelapse. Et andet rigtig godt motiv er langsomtvoksende planter og blomster. I det hele taget er det kun din egen fantasi og kreativitet, der sætter grænser. Det basale værktøj til at lave timelapse- videoerne besidder du med stor sikkerhed allerede: en mobiltelefon med indbygget kamera.

Har du sådan en, er du allerede godt på vej. Det vigtigste værktøj er imidlertid en god app, som tager højde for alle de behov, du har som timelapse-skaber. Det får du med gratisværktøjet Open Camera, som tilbyder dig alle de vigtige indstillinger, der gør, at du får et smukt slutprodukt uden rystede billeder og uensartet belysning. På de næste sider viser vi dig, hvordan du bruger app’en bedst. Udstyr og planlægning er også vigtigt. Du har fx stor gavn af et telefonstativ, for det er tæt på umuligt selv at holde telefonen stille gennem en hel times timelapse.

En anden problematik er opladning. Hvis optagelserne spænder over flere timer, er det bedst at sætte opladerstikket i telefonen, inden du sætter optagelserne i gang. Open Camera kræver en del af telefonen, og batteriet bliver hurtigt brugt. Hvis du undervejs i optagelserne begynder at sætte en oplader til telefonen, risikerer du at skubbe den, så hele videoen mislykkes. Open Camera fungerer på Androidtelefoner. Hvis du har en iPhone, er der hjælp at hente sidst i artiklen.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.