“Kun to ting er uendelige. Universet og den menneskelige dumhed. Og jeg er ikke sikker med hensyn til universet.” Sandheden i citatet, som tilskrives videnskabsmanden Albert Einstein, fornemmede jeg tydeligt, da jeg sidste sommer en stjerneklar nat i Schweiz’ bjerge forlod mit telt og kiggede op mod mørket over mig.

For mens stjernehimlen unægtelig var smuk, og universets uforståelige rigdom lå klar for mine øjne, kunne jeg samtidig konstatere, at jeg ikke var i stand til at identificere et eneste af de tusindvis af himmellegemer, der prydede himlen. For mig var det bare hvide, navnløse prikker.

Fandt måske Karlsvognen

Jeg synes jo egentlig nok, jeg har læst meget om rumfart, planeter, stjerner, galakser og teorien bag. Men al min abstrakte viden formåede jeg ikke at omsætte til praktisk anvendelig viden om de stjerner og planeter, jeg nu stod og så op på. Til sidst fik jeg den gode idé at vende mig mod nord, og dér fik jeg øje på Nordstjernen, og snart efter genkendte jeg også omridset af Karlsvognens syv klare stjerner.

Det bildte jeg mig i hvert fald ind. Men så var min viden til gengæld også udtømt. “Hvem der dog havde et ordentligt stjernekort,” var min sidste tanke, før jeg vendte tilbage til teltet.

Smart app viser stjernehimlen

Det var bare ikke et kort, jeg havde brug for. I hvert fald ikke i traditionel forstand. Det var derimod en app til mobilen. Den har jeg i mellemtiden fået fat i, for det, man i virkeligheden ønsker i en sådan situation, er, at en usynlig hånd forsyner hver eneste stjerne med et navneskilt. Og det er præcis den funktion, som gratisapp’en SkyView Lite leverer. Det fornemme værktøj, som virker med både Android-telefoner og iPhones, spiller sammen med din telefons indbyggede digitale kompas og gyroskop.

Det betyder, at du blot skal rette telefonens kamera mod en stjerne for at få besked om, hvad den hedder. Det lyder næsten for godt til at være sandt, men du trykker simpelthen bare på stjernen på skærmen, og så kan du se dens navn nederst i vinduet. Det er imidlertid kun begyndelsen på SkyView Lites fortræffeligheder, for selvfølgelig får du også fakta om stjerner, planeter, galaksehobe og meget andet. For noget tid siden skrev vi her i bladet en artikel om alle de overraskende og spøjse ting, man også kan bruge sin telefon til.

Mobilen er et sandt mirakelværktøj, men for at få det bedste ud af den kræver det, at du kender alle mulighederne. Sky- View Lite er med sikkerhed en af de apps, der vil gøre dig ekstra glad for telefonen.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.