Næsten alle husker at tage backup, men synkronisering er lige så vigtigt i en travl hverdag, hvor man ikke altid husker at tænke over, om man har alle filer på plads og klar til brug. Målet med backup er typisk at undgå, at ens filer forsvinder for evigt. Derfor kopierer man løbende filerne til en server på nettet eller til en stor ekstern harddisk, så man altid har en ekstra kopi af sine filer, hvis computeren bryder sammen eller et andet slemt uheld indtræffer.

Målet med synkronisering er et ganske andet og på sin vis mere jordnært. Hvor man kan få gavn af en backup i dramatiske nødstilfælde, bruger man synkroniseringen i dagligdagen til at have fuldstændig styr på filerne og altid have dem ved hånden, når man får brug for dem. Synkronisering er således en metode for systematiske pc-brugere, som til enhver tid gerne vil vide, hvor filerne er.

Mønsteret for synkronisering er næsten altid det samme. Du har nogle vigtige filer i en mappe: De filer du bruger dagligt. Lad os fx sige, det er de samlede noter til en bog, du er ved at skrive. Nogle gange skriver du på bogen på din egen stationære computer. Andre gange bruger du din bærbare.

Hvis du vil være sikker på altid at have den nyeste udgave af alle filerne, er synkronisering det perfekte værktøj, som sikrer, at alle små og store rettelser er med dig overalt. For eksempel med en USB-nøgle som mellemstation mellem de to pc’er. Det lyder enkelt, men det kan også være meget indviklet i praksis.

For hvad sker der, hvis du ændrer noget i en fil i både den ene og den anden mappe? Jo, så skal den seneste ændring naturligvis slå igennem. Medmindre synkroniseringen er sat til kun at gå den ene vej fra mappe A til mappe B, en såkaldt spejling. Så hvordan er det, at man sikrer, at det foregår nøjagtig, som man ønsker det? Det skal specialbyggede programmer hjælpe os med.

Godt, gratis og gennemarbejdet

Hvis man bruger synkroniseringsværktøjer rigtigt, er de en fantastisk hjælp. Heldigvis er synkroniseringsprogrammer et særligt yndet objekt for dygtige programudviklere, og der findes derfor en del gode programmer, og flere af dem er gratis.

Fire af dem har vi samlet i denne test, og vi kan med det samme afsløre, at niveauet og især funktionsrigdommen for alle programmer er glimrende. De fire løsninger har det til fælles, at de ikke gør brug af internettet som fx OneDrive og Google, men i stedet lader dig styre hver en detalje i et program på din pc.

Som du vil kunne læse på de næste sider, skal begrebet “hver en detalje” tages temmeligt bogstaveligt. Alle fire programmer kan du i øvrigt hente fra vores hjemmeside allerede nu.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.