På en moderne mobiltelefon med Android eller Apples iOS er vi vant til, at vi ikke altid behøver starte apps for at udføre opgaver eller se ekstra information om et emne. På telefonerne er der nemlig mulighed for at tilføje såkaldte widgets til startskærmen – og på den måde fx få let adgang til en opdateret vejrudsigt, valutakurser eller anden brugbar information. Tit følger der endda widgets med, når du henter og installerer apps fra Google Play Butik eller App Store, så du faktisk kan bruge app’en helt uden at åbne den på mobilen.

Men faktisk var det Microsoft, der startede trenden med widgets, længe før der fandtes noget, som minder om vores moderne mobiltelefoner. Til Windows 95 lancerede Microsoft nemlig allerede i 1997 udvidelsen Active Desktop, som også var en fast del af Windows 98. Med Active Desktop blev skrivebordstapetet i Windows i stand til at hente indhold fra hjemmesider – og det betød i praksis, at ideen bag widgets var født, fordi vi på denne måde kunne få opdaterede og endda interaktive oplysninger direkte på Skrivebordet.

Desværre viste datidens computere sig at være alt for svage til at håndtere de spændende nye muligheder, så Active Desktop fik ikke den hæder, funktionen egentlig fortjente. 10 år senere prøvede Microsoft så igen med Windows Vista, der rummede funktionen Vista Sidebar. Det var en funktion, hvormed man kunne tilføje små ekstraværktøjer, altså widgets, i siden af Skrivebordet og fx se en vejrudsigt eller kalender. Windows Vista blev dog aldrig den succes, som Microsoft havde håbet, fordi styresystemet var tungt og ofte meget ustabilt.

Senere kom Windows 7 med en lignende funktion, der havde navnet Desktop Gadgets og i store træk fungerede på samme måde som i Vista. I både Windows 8 og Windows 10 forsøgte Microsoft sig også med de små widgets, og igen med Windows 11. Her er de praktiske widgets dog ikke placeret på Skrivebordet, men ligger i en lille menu, der åbnes fra proceslinjen i Windows.

Ny smart widget-pakke til dig

Men hvis du synes, at det bliver for diskret at gemme dine widgets væk i en menu, har du nu mulighed for at tilføje massevis af værktøjer direkte til Skrivebordet i Windows. På den måde kan du få nem adgang til en overflod af nyttige funktioner – præcis som på din telefon.

Det kan lade sig gøre med programmet 8GadgetPack, som du finder i Fordelszonen, og som virker med både Windows 10 og 11. Med programmet følger 62 smarte widgets, der har meget forskellige funktioner. Som på din telefon kan du fx få adgang til en opdateret vejrudsigt direkte på dit Skrivebord – eller se status for noget af computerens hardware. Det er fx nyttigt at kunne følge computerens brug af processoren, harddisken eller netværket, så du hele tiden har et overblik. Udover widgets, der giver nem adgang til oplysninger om pc’en, kan du også installere fx en praktisk lommeregner, som så altid ligger klar til at udføre dine beregninger på Skrivebordet.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.