Siden jeg var dreng, har det været min helt store hobby at lave mine egne små videoprojekter. Jeg har senere i livet også beskæftiget mig med videoredigering på professionelt plan som videojournalist, og derfor har jeg i dag et indgående kendskab til videoredigeringsprogrammer.

Jeg har primært brugt dyre programmer som Adobe Premiere Pro i den tro, at der ikke fandtes gode gratisprogrammer til at redigere videoer. I virkeligheden kunne jeg formentlig have sparet en hel del penge på licenser til betalingsprogrammerne, for der findes aldeles glimrende gratis alternativer til videoredigering. Komputer for alle har testet fire af slagsen, og de kan snildt opfylde alle de behov, som både en videoredigeringsentusiast og en helt almindelig pc-bruger måtte have.

Programmerne er nemlig både lette at bruge og har flere spændende funktioner.

Programmer til flere behov

Alle de testede videoredigeringsprogrammer er overordnet set gode, og de er alle bygget op på nogenlunde samme velkendte facon: Der er en tidslinje, du trækker dine videoklip og lydfiler ned på, et afspilningsfelt, hvor du kan se videoen, og mindst én værktøjslinje, hvorfra du kan tilføje overgange, effekter og filtre til klippet.

Men hvilket af de fire programmer, du skal bruge til redigeringsarbejdet, afhænger i høj grad af dit behov og din erfaring med at redigere videoer på pc’en. Fx er programmet Lightworks godt for begyndere. Her er indstillingerne nemme at finde, og programmet drukner ikke i værktøjer, filtre og effekter. Omvendt er det mere omfattende program DaVinci Resolve bedre egnet til øvede klippere, der arbejder i større projekter. Her får du nemlig næsten alle de redskaber og muligheder, som findes i de dyre betalingsprogrammer til professionelle.

Skal du lave korte videoer, er programmerne Shotcut eller Clipchamp oplagte at bruge. I Shotcut er der massevis af gratis effekter, du kan lægge på videoklippene. Clipchamp er Microsofts eget videoredigeringsprogram til Windows. Det har sine begrænsninger, men er ganske brugervenligt, og så er programmet allerede installeret på din pc, hvis du har Windows 11. Har du Windows 10, må du på nettet og hente det. De fire programmer kan alle hentes fra vores hjemmeside, og de har hver sine fordele og ulemper.

Dem bliver du klogere på i denne artikel, hvor vi gennemgår hvert af de testede programmer, så du lettere kan beslutte, hvilket program du skal bruge til at redigere dit næste videoprojekt. Men DaVinci Resolve er vi særligt glade for, og det dækker vi mere grundigt i en artikel i det kommende blad, hvor vi viser, hvordan du bruger programmet med dine videoer.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.