Der findes masser af gode guider til alt det, du skal gøre, når din pc er ramt af virus, ransomware eller hackere, men de har alle det tilfælles, at du skal reagere på en trussel og derfor er bagud på point. Det er langt mere effektivt at forebygge, at malware og hackere overhovedet kommer i nærheden af din pc. Hackere bruger avancerede værktøjer, der blandt andet søger på internettet efter netværk med åbne porte.

Når en åben port til fx et kamera på et privatnetværk dukker op, har de kriminelle fået en indgang til dit digitale hjem serveret på et sølvfad. Derfor skal du sørge for, at du kun har de porte åbne på netværket, som du rent faktisk skal bruge – og at dit udstyr er sikret og opdateret, så hackerne ikke kan udnytte kendte sikkerhedshuller i dine enheder. Hvis du har sikret dit netværksudstyr grundigt, vil det ikke dukke op i de kriminelles værktøjer, og derfor vil de i stedet lede efter og finde et nemmere offer.

Sæt en spærring på din pc

Samme princip gælder på din Windows- pc. Her er du udsat for stor fare, når du besøger hjemmesider eller tjekker mail i din browser. Du skal være opmærksom på et hav af phishingmails, der forsøger at lokke betalingskortoplysninger ud af dig eller at få dig til at installere spionsoftware på pc’en. Her kan du forebygge de værste trusler ved at anvende en sikker browserudvidelse og sørge for, at din browser altid er opdateret til seneste version.

Den største fare er dog naturligvis, at du selv kommer til at klikke ja til et forkert tilbud, men med udvidelsen i din browser vil du ofte blive advaret, før det sker. Det er dog ikke kun din browser, du skal sørge for at holde opdateret. Det gælder også alle andre programmer på pc’en, som har mulighed for at anvende internetforbindelsen.

Hvis fx din videoafspiller er af ældre dato, vil producenten ofte i mellemtiden have fundet en række sikkerhedshuller, som nu er rettet i en nyere version af programmet. Derfor håber hackerne at finde frem til pc’er, hvor den usikre udgave af programmet stadig er installeret. Det undgår du ved at holde alle programmer opdaterede.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.