“Dine filer er krypterede og utilgængelige. Du kan selv tjekke efter. Alle filer på dit system har tilføjelsen .encoded01. Det er ren forretning. Det er ligegyldigt for os, om du samarbejder. Men du vil miste al din tid og din data, for kun vi har nøglen. Og er den ikke mere værd end penge?”

Sådan lyder beskeden, du bliver mødt med, hvis din computer bliver inficeret med ransomware-værktøjet “Sugar”, som låser og krypterer dine filer. Og den eneste måde at få filerne igen? Host op og betal de bagmænd, som står bag ransomwaren. Sugar er en relativt ny form form for ransomware, som særligt fik vind i sejlene i 2021 og 2022, og som er designet og målrettet til at ramme helt almindelige mennesker og deres data, fx dokumenter, feriebilleder og videoer.

Traditionelt har ransomware ellers været programmet til at kunne ramme og lamme virksomheder, organisationer og myndigheder, hvor løsesummerne potentielt har været større.

Voksende trusselsbillede

Med Sugar og lignende typer ransomware er der altså endnu en trussel, du som computerbruger må tage stilling til, når du bruger din computer, installerer programmer og åbner dit mailprogram. En trussel i et i forvejen voksende og ganske foruroligende trusselsbillede; det anslås, at der findes mere end en milliard forskellige typer malware, og nye typer kommer hastigt til. Ifølge tyske AV-Test opdager sikkerhedsfirmaer og it-specialister hver eneste dag omkring 560.000 nye typer malware.

Men hvordan undgår du så, at din pc bliver inficeret? I denne artikel har vi fokuseret på de klart vigtigste programmer, der tilsammen danner en effektiv mur af sikkerhed rundt om computeren: et program til at stoppe ransomware, et program til at stoppe virus og endelig et program, der tjekker, om dine programmer er opdaterede. Dermed kan du lukke af for langt, langt de fleste af de traditionelle kanaler, som hackere, malware og virus normalt benytter, og dermed gøre din computer supersikker.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.