Sidste år var verden vidne til 304 millioner ransomware-angreb – altså den type angreb, hvor it-kriminelle først krypterer filerne på folks harddiske for så at kræve betaling for at låse dem op igen. De 304 millioner angreb var en stigning fra knap 188 millioner i 2019. Du har sikkert hørt om store selskaber, der er blevet ramt – som fx Vestas i efteråret sidste år – men i de mange angreb er der også utallige uskyldige ofre med helt almindelige hjemme-pc’er. Altså mennesker som dig og mig.

Cryptomining og botnets

Hvis du synes, at antallet af ransomware- angreb lyder skræmmende, er det nok ikke mere betryggende at vide, at ransomware i 2020 faktisk kun udgjorde omkring 6 procent af det samlede antal angreb via internettet. Størstedelen, nemlig 28 procent, stod såkaldte cryptominere for.

Det er en type malware, der udnytter din pc til at forvandle avancerede algoritmer til bitcoins, som kan veksles til rede penge. For din computer betyder det øget varmeudvikling, en højere elregning og nedsat levetid på den. En anden stor spiller blandt malware, som sniger sig ind på din computer, er botnet-malware. Det er en gammel kending, som i 2020 stod for 23 procent af alle angreb, og hvor de kriminelle installerer software på din pc, så de kan kontrollere den og bruge den i koordinerede angreb mod eksempelvis hjemmesider.

De kriminelle udvikler sig

Det totale antal malwareangreb i 2020 var på svimlende 5,6 milliarder, og selv om det overraskende nok var et fald fra de foregående år, er det et tal, som bør få alle til straks at sikre sig selv og pc’en bedst muligt. Desværre er hackere, virusprogrammører og andre kriminelle altid et skridt foran dem, der forsøger at forhindre deres angreb.

Selv om fx ransomware er et kendt kneb, som mange sikkerhedsprogrammer har lært at genkende og afværge, så udvikler de kriminelle blot videre og laver nye varianter. Det betyder, at sikkerhedsfirmaerne altid er et skridt bagefter, når de skal forsøge at afværge angreb med nye typer malware. I 2020 blev der således opdaget 127 helt nye typer af ransomware, som ikke tidligere havde været brugt i angreb.

Trusselsbilledet, der konstant ændrer sig med nye virus, trusler og kriminelle, betyder også, at vi her på Komputer for alle ofte må give Fordelszonens sikkerhedspakke et grundigt servicetjek, så den altid beskytter dig og din pc bedst muligt. I den nye sikkerhedspakke, som du finder i Fordelszonen nu, har vi bevaret og opdateret de programmer, som fortsat yder pc’en den bedste beskyttelse. Derfor er opdateringsprogrammet Patch My PC fx stadig vores anbefaling. Men vi har også udskiftet flere programmer, som ikke længere beskytter dig optimalt – eller simpelthen var for generende med blandt andet tilbud om opgraderinger.

Derfor får du nu et nyt antivirusprogram, et nyt antiransomware-værktøj, en effektiv beskyttelse af pc’en, når du besøger hjemmesider, og en ekstra beskyttelse mod nysgerrige øjne, når du bruger pc’ens webcam. Dermed er du og din computer godt rustet til at modstå truslerne i 2022.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.