Få ting er så ubehagelige som at blive ufrivilligt overvåget. Især hvis dem, der sidder i den anden ende og holder øje med dig, har onde intentioner. Og det er lige præcis det, hackere har, når de bruger spyware. Spyware er en særlig form for små programmer, der gemmer sig på computeren eller i telefonen, og som er lavet til at udspionere ofrene i bestræbelserne på at få fat i personfølsomme oplysninger.

I takt med at teknologien har udviklet sig, er spyware desværre også blevet mere avanceret. Fx kan hackere programmere såkaldte keyloggere, der kan fjernaflæse tastetryk og således opfange indtastede kodeord eller betalingsoplysninger. Eller de kan opsnappe sms-beskeder og opkald samt bruge mobilens GPS til at kortlægge, hvor du befinder dig. Endnu værre kan hackere ved hjælp af spyware udnytte både indbyggede mikrofoner og kameraer til at udspionere ofrene. Der findes eksempler på, at spyware kan foretage en regulær aflytning via en smartphones mikrofon og i værre tilfælde også få adgang til enhedens kamera.

I de værste sager har hackere brugt spyware til at overtage en pc eller telefon fuldstændig. Fx kan den berygtede Hook-spyware styre en smartphone i realtid. Ved at udnytte skærmdeling- teknologien VNC, Virtual Network Computing, kan hackerne fjernstyre ofrets telefon. Det giver de kriminelle mulighed for at overføre stort set alle former for data på telefonen, ligesom det er muligt at hente skadelige filer til mobilen.

Beskyt både telefon og pc

Spyware er vanskeligt at opdage, før du er blevet ramt. For den er typisk skræddersyet til at gemme sig godt på den inficerede enhed. Men der findes midler, du kan tage i brug for både at forebygge spyware og fjerne det fra pc’en og og mobilen. Med anitvirusprogrammet Avira Free Antivirus, som kan hentes gratis i Fordelszonen, bliver pc’en beskyttet mod spyware, og takket være app’en Sophos Intercept X til Android-telefoner bliver skadelige apps og filer forhindret i at snige sig ind på mobilen.

Sophos Intercept X findes ikke til iPhone, men heldigvis er du generelt bedre beskyttet på en iPhone. Styresystemet er nemlig baseret på en hemmelig kildekode, som kun Apple kender. Det betyder blandt andet, at Apple let kan holde styr på sikkerheden. Du behøver dermed ingen app for at beskytte din iPhone, men du kan stadig risikere at blive ramt af spyware. Rammes du af spyware, eller har du mistanke om det, kan du selv identificere de skadelige apps eller programmer på mobilen og pc’en og fjerne dem.

Vi viser naturligvis, hvordan du gør, og på vores hjemmeside finder du vejledningen til iPhone:

www.komputer.dk/iphonespyware

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.