Hvad er egentlig bedre end at sætte sig ved en spritny computer? Alt i Windows forløber hurtigt og gnidningsfrit, der er oceaner af ledig lagerplads, og alle fejlene ved den gamle computer er pist væk i den nye. Det kan være fristende straks at indvie pc’en og installere dine yndlingsprogrammer og overføre filer – men før du kommer for godt i gang med den nye computer, bør du lave en håndfuld justeringer, så du kommer allerbedst fra start med pc’en.

Og selv om du ikke sidder med en ny computer, kan det faktisk stadig være en god idé at foretage de justeringer, vi gennemgår her i artiklen. På den måde kan en pc, som måske har et par år på bagen, få fornyet energi og føles som ny. I alt drejer det sig om fem lette opgaver, du skal igennem, og det hele er overstået på godt og vel et kvarter. Det er dog afgørende, at du tager opgaverne i vores anbefalede rækkefølge, så du ikke mister filer, og så din computer er bedst muligt beskyttet.

Begynd med en nulstilling

Som det allerførste skal styresystemet nulstilles. Det indebærer, at alle indstillinger i Windows slettes, så styresystemet kommer tilbage til dets helt rene grundindstillinger. Måske lyder det mærkeligt at gøre på en ny computer, som vel allerede burde fremstå fabriksny, men det er ikke helt tilfældet. Pc-producenterne, fx Lenovo og HP, har nemlig typisk forudinstalleret deres egne programmer, som det kun er de færreste af os, der rent faktisk bruger. Programmerne optager dyrebar lagerplads, og af og til kan de være decideret irriterende, fordi de sløver pc’ens opstart.

De programmer kommer du af med gennem en nulstilling. Efter nulstillingen skal du ind i Windows’ indstillinger og sørge for, at de indbyggede sikkerhedsværktøjer er slået til. Det kan ske, at fx pc’ens firewall bliver deaktiveret efter en nulstilling, og det er aldrig en god idé at gå på nettet og hente programmer uden at være sikret. Sikkerheden forstærker du ved at installere et godt antivirusprogram, og så er du klar til at hente yderligere programmer til pc’en, fx Revo Uninstaller, der kan fjerne indbyggede Windows-værktøjer.

Vi viser naturligvis, hvordan du kommer i mål med alle opgaverne i både Windows 10 og Windows 11, så du får en frisk pc, uanset om du har en spritny maskine eller en computer, der har været i brug i længere tid.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.