Vi kan alle genkalde os glæden ved en tænde en spritny pc for første gang. En computer, som lystrer tastaturets og musens mindste vink, og som endda gør det hurtigt. Du kan måske også genkende den omvendte fornemmelse: En følelse af, at der måske gemmer sig et nyt problem og en fejlmeddelelse bag ethvert klik, du foretager i Windows. At alt ved pc’en er trægt og problemfyldt.

Måske husker du endda denzne fornemmelse ekstra godt, fordi det er den, du sidder med lige nu? Kunne du tænke dig at vende tilbage til udgangspunktet? Så bør du måske overveje en nulstilling af Windows. Når du nulstiller Windows, genindlæses dit styresystem. Det har den effektive funktion, at de problemer, du sidder og døjer med nu, burde forsvinde fra din computer. Alt andet lige betyder en nulstilling, at computeren bliver hurtigere og mindre fejlramt.

Når man tidligere ville starte pc’en forfra, måtte man geninstallere Windows, en yderst tidskrævende affære. Du husker måske selv den tid ved begyndelsen af årtusindet, hvor Windows ankom til din computer fra en eller flere cd’er og skulle geninstalleres derfra. Siden foregik en typisk genin stallation ved, at du genskabte Windows fra en dvd eller en USB-nøgle, fx ved hjælp af Microsofts eget program Media Creation Tool.

Windows hentes på nettet

I dag er det utrolig meget lettere – medmindre Windows ligefrem er blevet totalskadet, og du bliver nødt til at bruge installationsmedier. Nu kan du nemlig både nulstille og geninstallere Windows via internettet i én og samme ombæring.

Ikke nok med det, men du behøver faktisk aldrig forlade Windows’ trygge rammer, men kan bevæge dig til indstillingerne, som du kender så godt. Når det er sagt, er en nulstilling en ikke ubetydelig operation. Selve nulstillingen tager typisk under en time, men vælger du den udgave af nulstillingen, hvor filer og programmer overskrives, venter der dig et større efterarbejde med at gendanne sikkerhedskopier og få programmerne på plads igen.

Derfor bør du være sikker på, at den fulde nulstilling, hvor du fjerner personlige filer og programmer, rent faktisk er nødvendig. Du kan ofte løse problemerne med den milde form for nulstilling, hvor du bevarer filerne på pc’en. Først skal du dog forberede pc’en med en backup, som vi viser på de næste sider.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.