For et par år siden mistede jeg syv års arbejde i form af artikler, billeder og andet materiale, da harddisken på min trofaste arbejdscomputer brød sammen.

Drevet forsvandt fra Stifinder i Windows meget pludseligt, og alle genoplivningsforsøg var frugtesløse. Desværre var min seneste sikkerhedskopi, som jeg havde gemt på dvd’er, ni år gammel. Du tror måske, at den slags harddisknedbrud kun sker for amatører, men det kan jeg altså afkræfte. Det kan potentielt ske for os alle, og det er et faktum, at harddiske kun holder et begrænset antal år.

Som tommelfingerregel bør man begynde at kigge sig om efter en erstatning, når disken har rundet sin 5-års fødselsdag – eller som et minimum holde ekstra godt øje med dens helbred. Moderne SSD’er er efterhånden bygget så godt, at de oftest vil holde længere, men heller ikke disse lagringstyper vil have samme lange levetid som resten af din computer.

En harddisk eller SSD kan erstattes uden at ruinere dig, men det kan dine filer ikke, hvis du har været lige så lemfældig med at få taget jævnlige backups, som jeg havde. Og det er surt at miste data, fordi man ikke lige har tjekket, hvordan diskene har det – eller har gemt en kopi. På de følgende sider præsenterer vi de relevante værktøjer, så du selv kan tjekke, hvordan din SSD og harddisk har det, og få et bud på deres restlevetid. Du får også værktøjer til at tjekke helbredstilstanden for resten af pc’ens komponenter.

Selv om de fleste andre komponenter, eksempelvis hukommelsen eller processoren, måske ikke direkte kan lede til datatab, kan de starte en kædereaktion, der til sidst tvinger harddisken i knæ – typisk på grund af for høj varme i computeren.

Årelangt arkiv mistet for altid

De fleste af de data, jeg selv mistede, da min 2-terabytes harddisk brød sammen, er i de forløbne år blevet trykt og dermed bevaret i Komputer for alle eller på vores hjemmeside som artikler, så katastrofen havde været større, hvis det var min private harddisk med alle familiebillederne, der var røget.

Men havde jeg været bedre til løbende at følge harddiskens helbred (og tage sikkerhedskopier), havde jeg i dag stadig haft et bedre arkiv over mine arbejdsmæssige bedrifter. Som det fremgår af denne artikel, afslørede et sundhedstjek af harddisken på min private pc, at disken allerede havde den ene fod i graven – og at det kun var et spørgsmål om tid, før den ville tage mine filer med derned. Derfor bestilte jeg straks en ny harddisk og har nu undgået endnu et tab af data.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.