Jeg har en syv år gammel bærbar pc fra HP, som jeg bruger som reserve. Den kostede ikke alverden i sin tid, men den har egentlig fungeret fint.

På ét punkt kan den dog ikke følge med: Den største svaghed ved den gamle computer er nemlig opstarten. Min tålmodighed sættes på en hård prøve, for det tager stadig længere tid at få pc’en klar til brug.

I realiteten har det betydet, at jeg kun bruger denne gamle pc i absolutte nødstilfælde. Når jeg endelig bruger den, er det lige ved, at jeg opgiver ævred, længe før jeg når frem til Skrivebordet. Når først jeg har overstået opstarten, fungerer pc’en sådan set ganske fornuftigt. Den kan fint bruges til fx at gå på nettet og afspille video.

Problemet er, at den alligevel ikke bliver brugt, fordi jeg ikke kan holde ventetiden ud. En effektiv løsning ville uden tvivl være at montere et nyt SSD-drev eller ekstra ram – men faktisk kan problemet udbedres helt gratis med en række praktiske tiltag.

Overraskende løsninger

Til denne artikel satte jeg mig for at undersøge, hvad der kan gøres for at få en hurtigere opstart. Jeg kendte i forvejen til en del gode råd, og mine kolleger på redaktionen havde også tips at byde ind med. Desuden har jeg søgt vidt og bredt på nettet efter forslag, som man normalt slet ikke forbinder med opstarten af Windows.

På forhånd anede jeg ikke, om disse tiltag ville have en effekt overhovedet. På min gamle computer målte jeg derfor først en opstartstid på 2 minutter og 38 sekunder. Dernæst gennemførte jeg ændringerne én efter én og målte løbende den nye opstartstid for at se, præcis hvilken effekt hver enkelt ændring havde på opstarten.

Det var langtfra alle de tips, som jeg afprøvede, der virkede på min computer. Det lader til, at resultaterne varierer meget fra pc til pc. Jeg prøvede også nogle tricks, der viste sig at have en direkte negativ effekt. Fx medførte en såkaldt diskoprydning, at opstarten blev 20 sekunder langsommere!

Det kan vi absolut ikke anbefale, hvis dit mål er en hurtigere opstart. Et andet gammelkendt tiltag, defragmentering af computerens harddisk, havde i øvrigt absolut ingen effekt, selv om defragmentering i teorien burde hjælpe ældre pc-modeller som min op i fart.

I alt fandt jeg otte forskellige forbedringer, store som små, som jeg gennemgår grundigt på de næste sider. Ud for hvert afsnit af artiklen kan du læse den sparede tid i sekunder. Du kan således følge med i, hvordan jeg gik fra en opstartstid på 2 minutter og 38 sekunder ned til kun 1 minut og 3 sekunder.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.