Computerens harddisk er et særlig fint stykke mekanik, der normalt bare fungerer. Millioner af små bidder data skrives til den på en gennemsnitlig pc-arbejdsdag, og en lignende mængde data læses fra den igen. Set i det lys er det måske ikke så mærkeligt, at der fra tid til anden opstår problemer med finmekanikken.

Det gør der helt sikkert også på din harddisk på et tidspunkt. Problemerne vil opstå, uanset om din computer er udstyret med den traditionelle mekaniske harddisk eller du er gået over til den nyere og hurtigere SD-disk. Det er simpelthen en naturlig konsekvens af, at tiden går, og harddisken er udsat for hårdt dagligt slid. Spørgsmålet er nu, hvordan du opdager, at din harddisk har problemer. Her tegner der sig faktisk et noget broget billede. Symptomerne er nemlig meget forskellige, hvilket du selv kan forvisse dig om ved at læse den symptomliste, vi har samlet til dig her til højre.

To specialværktøjer

Støder du på nogle af disse symptomer, bør du benytte dig af Windows’ to superløsninger til at løse harddiskproblemer. Når man tænker over det, er det i sig selv et mirakel, at der overhovedet findes værktøjer, der kan reparere en defekt harddisk, men der findes altså to, som Microsoft står bag.

Den ene løsning hedder sfc /scannow og drejer sig om reparation af systemfiler. Windows mange systemfiler ligger spredt på harddisken, og en fejl i bare én af dem kan resultere i ærgerlige fejlmeddelelser og arbejdsopgaver på pc’en, der simpelthen ikke kan gennemføres. Værktøjet sfc /scannow tager alle disse systemfiler og genskaber dem fra en backup. Det betyder, at eventuelt beskadigede systemfiler på harddisken erstattes af en velfungerende kopi. Værktøjet køres fra Windows’ kommandoprompt.

Hårde og bløde fejl

Det andet værktøj kaldes Check Disk eller blot Fejlsøgning. Her tages der ikke blot hånd om de filer, der ligger på harddisken, men også selve harddisken. Forenklet fortalt findes der to typer af fejl på harddiskens mange sektorer: De “bløde” fejl på harddiskens sektorer opstår, hvis data skrives forkert til harddisken, og dem kan du reparere med Fejlsøgning/Check Disk, som er en integreret del af Windows Stifinder.

De “hårde” fejl (som er rent mekaniske) kan Check Disk desværre ikke klare – og må Check Disk give fortabt, kan du blive nødt til at investere i en ny harddisk. I det hele taget bør du tage godt hånd om din harddisk. Uden harddisk, ingen computer. Tag derfor hellere backup af dine filer en gang for meget, hvis du støder på problemer. Så ender du ikke med en defekt harddisk, som filerne ikke kan reddes fra.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.