Når du tænder en ny Windows-pc, vil du ganske hurtigt opdage, at styresystemet har en lang række programmer installeret på forhånd. Programmerne er Windows’ såkaldte standardapps, som Microsoft synes, at du skal bruge til at åbne diverse filer med.

Windows 10’s standardapps kan fx bruges til at åbne billeder, tekster, musik og videoer. Men selv om det som udgangspunkt er nyttigt at have programmer installeret på en ny pc, kan det være irriterende, at Windows vil bestemme så meget. For det betyder fx, at dine fotos altid bliver åbnet med det langsomme program Billeder, og at Microsoft Edge-browseren åbner, hver gang du vil læse en PDF-fil.

Sådan løser du problemet

Selv om du muligvis allerede har installeret et bedre program til at åbne dine filer med, vil de ofte stadig blive åbnet med Windows’ indbyggede standardapps. Det kan forsinke dit arbejde og ødelægge fornøjelsen ved fx at vise billeder frem for vennerne.

Heldigvis findes der en løsning på problemet. Ved hjælp af Standardapps- indstillingerne i Windows 10 kan du nemt ændre, hvilke programmer der skal åbne dine filer som standard. På den måde kan du fx få dine lydfiler til at spille i en anden musikafspiller end Groove Musik, der er standard i Windows 10.

Det er relativt let at skifte standardprogram, men Windows har det med at tage styringen, selv om du har sat et nyt program som standard. Af og til sker det nemlig, at Windows af svært gennemskuelige årsager vælger at nulstille dit valg af standardapps og i stedet vender tilbage til de gamle standardprogrammer, som du ellers havde fravalgt.

Men med programmet Stop Resetting My Apps, som ligger gratis til dig i Fordelszonen, kan du sætte en stopper for Windows’ herredømme over dine standardprogrammer. Programmet forhindrer ganske enkelt Windows i at blande sig i dine valg, og så slipper du for igen og igen at skifte standardprogrammer.

Nye standardprogrammer

Der findes mange gode programmer, du med fordel kan bruge som nye standardapps. Et bud på en alternativ musikafspiller er Foobar 2000, som vi har lagt i Fordelszonen. Faktisk har vi fundet hele fire fremragende alternativer til standardprogrammer i Windows, og alle programmerne finder du naturligvis gratis i Fordelszonen.

Der er tale om programmer, der hver især gør det lettere at vise fotos, læse PDF’er, afspille videoer og film samt at afspille musik. Du skal blot hente og installere programmerne fra Fordelszonen. Efterfølgende sætter du programmerne som standardapp i Windows og sørger for, at de er låst med Stop Resetting My Apps, og så har du fire nye og forbedrede standardprogrammer.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.