Uanset hvilken pc du ejer, og hvor dyr den har været, er én ting sikker: Computeren bruger ikke alle sine kræfter for dig, medmindre du giver den besked på det. Fabriksnye Windowscomputere har nemlig en lang række indstillinger, som er slået til eller slået fra og hæmmer pc’ens ydeevne. Fx bliver smart grafik og animationseffekter i Windows’ mange menuer prioriteret af udviklerne hos Microsoft, og som udgangspunkt er disse visuelle detaljer slået til i nye computere.

Strømstyringsplanen er som udgangspunkt ikke sat til, at pc’en skal yde efter bedste evne, da det kræver et højere strømforbrug. Og for at gøre Windows mere imponerende og omfattende har Microsoft bestemt, at en lang liste af indbyggede småprogrammer skal køre i baggrunden, mens du bruger computeren. Disse tre eksempler har stor betydning for pc’ens ydeevne og gør, at maskinen måske ikke lever op til de forventninger, du havde til den.

Derfor er det kun rimeligt, at det er muligt at sige nej tak til de indstillinger, som Microsoft anbefaler. I stedet kan du frigøre flere kræfter ved at foretage enkle justeringer. Nogle ændringer har naturligvis større effekt end andre, men det hele kan klares ét sted.

Brug de rigtige indstillinger

Gennem årene har Windows fået flere indbyggede indstillinger, som kan få styresystemet til at køre hurtigere. Fx ved at sætte en stopper for de mange forstyrrende notifikationer, der dukker op i hjørnet af pc’en, eller ved at deaktivere unødvendige gennemsigtighedseffekter, kan computerens ydeevne optimeres. Hele optimeringen foretages i Windows, og det gælder både Windows 10 og Windows 11.

Særligt i Windows 11 har Microsoft haft gang i den digitale malerpensel og fyldt styresystemet med kulørte effekter, der ganske vist gør Windows flot og indbydende, men som også tærer på ydeevnen. Effekterne kan deaktiveres med få klik, og ligeledes kan flere andre unødigt krævende funktioner med lethed slås fra.

Sådan får du fart på Windows kun ved hjælp af indstillingerne.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.