Programmerne i Windows opfører sig forskelligt, når det handler om at fjerne dem fra computeren. Et eksempel, som du måske er bevidst om, er de programmer – også kaldet apps – som installeres på din computer fra Windows’ indbyggede app-butik, kaldet Microsoft Store.

Disse kan således afinstalleres direkte via en liste i appbutikken og altså udenom Windows’ normale værktøj til at fjerne programmer. Men også almindelige programmer fra nettet kommer i diverse afskygninger. Det varierer fx, hvordan de skal behandles og afinstalleres igen. Langt de fleste programmer har blot en “Fjern”-funktion, som du kan finde frem til i Windows’ værktøj til at tilføje og fjerne programmer og apps.

Her vises programmerne i en lang liste, og du kan hurtigt fjerne de programmer, du ikke længere har brug for. Nogle programmer har dog gjort mere ud af det; det gælder fx mange af Microsofts egne programmer som browseren Edge eller kontorpakken Microsoft Office / Office 365. For disse programmer gælder det, at udviklerne har tilføjet en ekstra knap ved siden af “Fjern”-knappen i listen over programmer, du kan fjerne.

Programmerne retter fejlene

Knappen hedder “Rediger” eller “Reparer” og er måske en af Windows’ bedst bevarede hemmeligheder. Med “Reparer”-funktionen har du nemlig mulighed for at installere et program forfra direkte gennem Windows’ brugerflade uden fx at skulle ud på nettet og have fat i en ny installationsfil med alt det besvær, det indebærer.

Reparationsværktøjet er en fin funktion, hvis et af dine programmer volder problemer og ikke kører ordentligt. Det fører dig gennem en lille guide, og få minutter senere har du en velfungerende udgave af programmet igen. Det er en rigtig superløsning, der ikke gør meget væsen af sig, men som er virkelig nyttig at kende.

Desværre er det ikke alle programmer, der giver dig mulighed for en reparation. Det afhænger af den måde programmets udviklere har valgt at bygge det på.

Den følgende liste viser eksempler på programmer, hvor reparationsmuligheden er tilgængelig for dig i både Windows 10 og 11:

• Direct Folders

• Eraser

• Microsoft Edge

• LibreOffice

• Microsoft OneDrive

• Microsoft Solitaire Collection

• Microsoft To Do

• Office 365

• PowerToys

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et andet specifikt program kan repareres, er du nødt til at prøve dig frem via værktøjet til at fjerne programmer. Den konkrete metode forklarer vi dig på de næste sider.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.