Tusindvis af små systemfiler ligger på harddisken. De er ganske vist godt gemt væk i mapper, du aldrig besøger, men filerne er knyttet sammen på kryds og tværs, og selv en lille fejl i en af dem, kan vælte læsset, så du og din pc kommer i problemer. I bedste fald oplever du fejlbeskeder – i værste fald går Windows-værktøjer og programmer i stykker.

Når du fx installerer et nyt program, føjes der nye filer til din computer. Det medfører blandt andet ændringer i registreringsdatabasen, og som vi ofte har beskrevet her i bladet, kan den slags være en betydelig kilde til pckaos. Der skal ikke meget til, så har du balladen. Nogle gange skaber det problemer, at bare en enkelt fil er beskadiget eller blot placeret det forkerte sted på harddisken.

Fjern fejlbeskederne

Men hvad gør du, hvis du støder på en fejl efter en installation af et program? Det, vi i hvert fald ikke kan anbefale dig, er at rode i registreringsdatabasen på egen hånd. Det gør kun de ypperste eksperter. Du kan afinstallere programmet, men det er ingen skudsikker løsning, for ofte efterlader programmer sig små filer og databaseposter, så problemet vedbliver, efter at programmet har sluppet pc’en. I stedet skal du gøre brug af superløsningen systemgendannelse. Det er et værktøj, som har været en central del af Windows i over tyve år.

I denne guide viser vi dig, hvordan du hurtigt skruer tiden tilbage, hvis dit system er blevet ramt af en mindre eller en alvorlig fejl. Løsningen kræver noget forberedelse og rettidig omhu fra din side, for systemgendannelse fungerer kun, hvis du på forhånd har oprettet et såkaldt gendannelsespunkt. Det er en slags backup af Windows’ systemfiler, som du skal bruge, når du vil vende tilbage til et tidligere stadie af Windows. Denne artikel skulle således gerne minde dig om at oprette et punkt, hver gang du planlægger at foretage en større ændring på pc’en.

Dine dokumenter er ikke i fare

Bemærk, at en systemgendannelse ikke påvirker dine dokumenter og andre private filer. De dokumenter, billeder og andre personlige filer, du har liggende på pc’en, ligger der også efter en systemgendannelse, som udelukkende ændrer i system- og programfiler. Det er simpelthen et mirakelmiddel, der får Windows til igen at køre gnidningsløst. Som vi viser på de næste sider, kan du let oprette et gendannelsespunkt.

Men faktisk opretter Windows også selv gendannelsespunkter, når systemet fx installerer en større opdatering. Nogle programmer spørger også, om Windows skal oprette et gendannelsespunkt, når programmet installeres. Det gælder typisk programmer, som tilpasser Windows ved at ændre på poster i registreringsdatabasen. Disse redningspunkter kan du også benytte dig af, hvis du oplever et pludseligt opstået problem i Windows.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.