Vi tilbringer mere og mere tid foran skærmen, og en stor del af det liv, vi tidligere levede analogt, kører nu digitalt. Vores kommunikation med myndigheder, kolleger og venner foregår for en stor del ved computeren eller med mobilen i hånden. Verden er dermed blevet betydelig mere effektiv, men for en bestemt legemsdel har den digitale transformation alt andet lige været dårligt nyt: vores øjne.

Hvert minut, vi sidder ved skærmen, medfører nemlig et slid på øjnene. Det er blandt andet musklerne omkring øjnene, der anstrenges, når vi fokuserer på tekst og grafik. Problemet kan begrænses med regelmæssige pauser, men selv om du vælger at blive siddende ved skærmen, er der faktisk også hjælp at hente.

Gult lys er rigtigt om aftenen

I Windows kan du nemlig bestemme farverne for det lys, skærmen udsender. Typisk vil den vise et blåligt lys, som går godt i spænd med det omgivende lys i dagtimerne. Men når det er mørkt udenfor, er det blålige skær for anstrengende for øjnene og bør erstattes af et gulligt. Uanset om du har Windows 10 eller 11, anbefaler vi derfor, at du sætter skærmen til at skifte til det gullige lys, når mørket falder på.

Her i artiklen viser vi, hvordan du får det til at ske helt automatisk – og vi viser også, hvordan du generelt får farverne i Windows til at fremstå mørkere og roligere.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.