“Vil ikke forstyrres”. Det er et enkelt og befriende budskab, som vi har lært at benytte os af, når vi er på hotel og ikke vil have gjort rent. Vi nyder ferien og vil gerne sove igennem efter gårsdagens anstrengelser. Skiltet er ikke til at tage fejl af og respekteres på tværs af landegrænser. Vi får ro. Ved computeren er det ikke så enkelt at forblive uforstyrret. Her gælder et helt andet regelsæt, når du bare gerne vil have noget arbejde fra hånden.

Udover alle de udefrakommende afbrydelser, fx underboens renovering af lejligheden, skal du nemlig også tage stilling til de digitale afbrydelser på din computer. Her er der ikke bare tale om et enkelt bank på døren, men om gentagne småafbrydelser, der gør det virkelig svært at rette sit blik mod det arbejde, man havde sat sig for, da man satte sig ved computeren i første omgang.

Der er stor forskel på, hvilke afbrydelser vi byder velkommen. Her er et eksempel: Hvis du sidder med Word og skriver på et dokument, vil det alt andet lige være en forstyrrelse at få at vide, at der er en opdatering klar til et af dine andre programmer. Det kan der næppe herske to meninger om. Det er simpelthen ikke noget, du ønsker at tage stilling til lige nu. En besked om en netop modtaget mail kan til gengæld være kærkommen, når du sidder med selvsamme Word-dokument.

Du har måske netop brug for indholdet i den mail til at færdiggøre teksten. Det er således en lidt mere tankevækkende affære end som så at tage stilling til afbrydelser i Windows. Hel digvis er Microsoft godt klar over det og tilbyder en stribe nuancerede indstillinger til at styre slagets gang. I Windows 10 og 11 kan du således styre, præcis hvilke programmer og apps der skal have tilladelse til at “prikke dig på skulderen” – og du kan udpege de apps, der bare skal holde mund. Det er naturligvis en smagssag. Men mon ikke du har en holdning til, hvilke programmer der hører hjemme i de to kategorier?

Derfor er det dog ikke sikkert, at du har fortalt Windows om disse præferencer endnu. Det hjælper vi dig med i artiklen her.

Giv dig selv fuld koncentration

Hertil har vi kun talt om de almindelige dagligdags småafbrydelser. Noget andet er de situationer ved pc’en, hvor du bare slet ikke vil forstyrres af noget som helst. Hvis du fx spiller et spil på computeren, vil du sikkert ikke mindes om verden udenfor, så du risikerer at gå galt i spillet.

Det samme gælder, hvis du afspiller film fra computeren på dit fjernsyn med Chromecast. Windows-værktøjet til at koncentrere sig fuldstændig hedder Fokushjælp. Her kan du fx indstille, at du ikke vil forstyrres i nattetimerne, når du spiller, når du benytter en ekstra skærm, og så videre. Fokushjælp er også et nuanceret værktøj. Du kan oprette undtagelser for enkelte apps og alarmer, som gerne må forstyrre dig. Følg anvisningerne på de næste sider. Efter to minutters indsats lever du allerede et roligere pc-liv.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.