Det er alment kendt, at et fotografi, som du lader ligge fremme, kan gå i stykker. Du kan spilde væske på det, du kan komme til at rive det over, og det kan blive bleget af solen, hvis det kommer til at ligge tæt på et vindue. Digitale billeder og fotografier, derimod, er i sikkerhed på computerens harddisk, for her kan intet slemt hænde dem – så længe harddisken ellers er i sikkerhed. Eller hvad?

Det er jo en besnærende tanke, at dine billeder er i absolut sikkerhed, når de bliver opbevaret digitalt. Men sandheden er lidt mere nuanceret end som så, og faktisk kan du selv være den primære årsag til, at dine digitale fotos løbende forværres. Helt uden at vide det kan du nemlig komme til at ødelægge dine egne billeder.

Pc’en klemmer dine billeder

Når du gemmer billeder på computeren, bliver billedet samtidig komprimeret. Det vil sige, at billedet eller fotografiet omdannes til en fil, som klemmes mere eller mindre sammen for at spare plads. Det gør computeren ved at fjerne de mest unødvendige informationer i billedet. Det kan fx være, at nogle farver, som ligner hinanden, får den samme farve for at spare plads, da computeren så kun skal håndtere én nuance.

Med andre ord har komprimeringen en vis indflydelse på billedets kvalitet, og effekten afhænger af, hvor kraftig komprimeringen er. Du kender det måske, hvis du sender et billede via sms, WhatsApp eller Facebook Messenger, hvor dit billede pludselig ikke er lige så skarpt, farverigt eller kontrastfyldt som det originale foto. Det skyldes, at den type tjenester laver en voldsom komprimering for at spare plads og dermed serverkraft – og penge – når du sender billeder afsted til venner og bekendte. Nøjagtig det samme kan ske, når du åbner, redigerer og gemmer billeder og videoer på din computer.

For hver gang, du åbner, ændrer og gemmer et billede, sker der en komprimering og dermed et tab af kvalitet. Derfor kan du langsomt komme til at ødelægge kvaliteten af dine billeder, uden at du er klar over det.

Gem i de rigtige formater

Den slags ulykker kan du undgå ved at være opmærksom på problemet og ved at gemme i de rigtige formater, når du laver ændringer i dine filer. Fx kan du gemme fotos på computeren i TIFF-formatet, som godt nok fylder noget mere end JPG og PNG, men til gengæld bevarer fotografiets oprindelige kvalitet.

I artiklen her viser vi dig, hvordan du får dine billeder til at holde så længe som muligt.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.