I 1981 lancerede det unge it-selskab Microsoft forgængeren til Windows: MS-DOS. Det simple styresystem, hvor man i stedet for grafik, ikoner og en musemarkør skrev kommandoer på en sort baggrund, har du måske selv stiftet bekendtskab med.

Windows fik flere værktøjer

DOS-systemet var banebrydende, fordi det for første gang gjorde IBM’s nyudviklede pc’er brugbare for den almindelige køber. Det var dog ikke meget andet end et styresystem, der var tænkt til at programmere ovenpå eller til at starte programmer, som andre havde udviklet, fx det meget populære Stifinder-program Norton Commander.

Da Microsoft et par år senere lancerede første udgave af det grafiske styresystem Windows, fulgte der flere indbyggede programmer med. Du kunne fx foretage beregninger med den indbyggede lommeregner, organisere dine filer med Filhåndtering eller skrive dokumenter i tekstbehandlingsprogrammet Write. Men både i Windows 1.0 og de efterfølgende udgaver af styresystemet var der masser af vigtige funktioner og programmer, der manglede:

Hvis du fx ville have et reelt tekstbehandlingsprogram, måtte du installere WordPerfect, eller du måtte købe Paint Shop Pro, hvis du ikke ville nøjes med den skrabede Paint, der fulgte med Windows. Med tiden så vi dog også eksempler på, at Microsoft faktisk indførte funktioner, der havde manglet i generationer af Windows-udgaver. Det gælder fx helt basale sikkerhedsprogrammer som antivirus og firewall, der først i de senere år er blevet en del af Windows.

Det samme gælder muligheden for at læse de allestedsnærværende PDF’er, som nu kan læses problemfrit i den indbyggede browser Edge.

Der mangler stadig funktioner

Selv om der nu er fremgang at spore, savner vi stadig adskillige funktioner og programmer i Windows. Nogle af dem har Microsoft annonceret kommer i en fremtidig Windows-opdatering – fx muligheden for at se harddiskens filer i flere faner i Stifinder – mens indførelsen af andre savnede funktioner stadig står hen i det uvisse.

Gør selv Windows komplet

Indtil Microsoft får opdateret Windows med de funktioner og muligheder, vi savner, kan du selv udstyre din pc med i hvert fald ni nyttige funktioner, som virker i både Windows 10 og 11. Du får fx mulighed for at vise indholdet af en fil i Stifinder ved at trykke på mellemrumstasten – og altså uden at åbne filen først. Det er noget, som Mac-computere har kunnet i årtier.

Du får også større kontrol over filerne på harddisken med et par nye værktøjer, ligesom funktionerne bliver mere tilgængelige, når du fx vil justere lydstyrke og lysstyrken på skærmen.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.