Der findes en håndfuld programmer, der altid bør være installeret på enhver computer. En god browser, et antivirusprogram, en videoafspiller, et komprimeringsværktøj, et backupværktøj, en kontorpakke – og ikke mindst et billedredigeringsprogram. Et af de mest kraftfulde og alsidige værktøjer, du kan installere på din computer, er nemlig programmet til at forbedre dine billeder; det giver dig nærmest uanede muligheder, ikke blot i forhold til dine egne billeder og fotos, men også i forhold til at hjælpe familie og venner med at redigere feriefotos eller fx sætte en sang flot op.

Et billedbehandlingsprogram er med lidt held ligesom en digital schweizerkniv, der rummer et hav af forskellige funktioner. Derfor kan et godt billedbehandlingsprogram redigere dine fotos, så de bliver bedre og mere interessante, når du skal vise dem frem. Selv de helt simple værktøjer som fx at justere lys og kontrast gør nemlig en verden til forskel og kan virkelig forandre dine billeder.

Både til små og store opgaver

Men et program som Paint.net kan langt mere end bare helt basal billedredigering. Fx er det også nemt at tilføje tekst eller grafik til dine billeder. Dermed bliver programmet nærmest uundværligt, hvis du skal lave indbydelser til en fest, eller du fx vil tilføje punkter og tekst til et landkort. Programmet kan også bruges til mere avanceret redigering og decideret billedmanipulation.

Fx kan du klippe elementer ud fra ét fotografi og overføre dem til et andet. Eller du kan ændre farverne på gamle moster Ernas hår, hvis det er unaturligt falmet på det gamle fotografi. Med et godt billedbehandlingsprogram er det kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan foretage dig.

Kom godt i gang

I denne artikelserie viser vi dig de mest grundlæggende funktioner i Paint.net, så du kan komme i gang med at bruge programmet. Når du mestrer de teknikker og er klar til at blive udfordret i mere avancerede funktioner, findes der masser af gode og udførlige guider på Google og You- Tube, der viser dig, hvordan du bruger programmet.

Det er bare at søge og prøve sig frem. Mange af videoerne er på engelsk, men da du kan følge med i de levende billeder, behøver det ikke at være en hindring. Her på siden har vi lavet en introduktion til programmet, så du hurtigt kan komme i gang. På oversigtsbilledet kan du se de mest anvendte funktioner og værktøjer i programmet, og hvad de skal bruges til. Og på de kommende sider går vi så i dybden med enkelte funktioner.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.