Det er svært at forestille sig en verden uden Googles søgemaskine. Hvordan skulle man ellers afklare, hvornår Konstantinopel skiftede navn til Istanbul, eller finde forhandleren med den helt rigtige Fender-guitar? Google er på mange måder et uundværligt værktøj, men der er også en bagside af medaljen: Google er et alvidende leksikon – og det gælder desværre også viden om dig som privatperson. Indtaster du dit fulde navn i citationstegn i søgefeltet, kan der nemlig være en ubehagelig overraskelse i vente.

Måske viser Google noget fra din fortid, du ikke er stolt af, måske ligger din adresse, dit CPR-nummer og gamle fotos til offentligt skue, eller måske bliver dit navn endda udnyttet af svindlere. For undertegnede journalist viste søgeresultaterne for “Martin Lorentsen” blandt andet mit telefonnummer og min adresse … og jeg vil egentlig gerne selv have kontrol over, hvem jeg deler den slags oplysninger med. Men hjælpen er faktisk overraskende nær: EU-domstolen har slået fast, at alle EU-borgere har ret til at blive fjernet fra Googles søgeresultater.

Du har ret til at blive glemt

I 2014 fandt EU-domstolen nemlig, at den europæiske databeskyttelseslovgivning giver dig ret til at blive fjernet fra søgninger relateret til dit navn på fx Google. Den lov fik navnet “Right to be forgotten”, der oversat til dansk hedder “Retten til at blive glemt”. Derfor har Google udviklet et værktøj, der gør det muligt at anmode om at blive fjernet fra søgeresultater. Værktøjet består af en formular, du skal udfylde med oplysninger om, hvad der konkret skal slettes fra Google.

I formularen skal du blot sætte en markering ved den type indhold, det drejer sig om, og indsætte URL-adressen til den hjemmeside, der viser oplysningerne. Desuden bliver du bedt om kort at forklare, hvorfor indholdet bør slettes, og du skal give Google dit fulde navn samt kontaktoplysninger. Det er også muligt at vedhæfte skærmbilleder som dokumentation, hvilket gør det lettere for Google at komme i gang med sletningen. Du kan også anmode om sletning på vegne af en anden person, der måske ikke på egen hånd er i stand til at få Google til at glemme vedkommende.

Når Google har modtaget anmodningen om at slette søgeresultaterne, kan der enten gå timer eller helt op til et par uger, før du får svar på, om Google har godkendt anmodningen eller ej. Beskeden kommer i en mail til den e-mailadresse, du angav i formularen. Her vil det også fremgå, hvor længe der går, før søgeresultatet slettes.

Stadig synlig andre steder

Godt nok er Google verdens største søgemaskine, men den er langtfra den eneste. Og selv om Google fjerner et søgeresultat, kan indholdet stadig blive fundet i andre søgemaskiner som fx Bing og Yahoo. Endnu vigtigere er nok at vide, at oplysningerne om dig stadig er at finde på den hjemmeside, der oprindeligt lagde indholdet ud, selv om Google har fjernet søgeresultatet.

Det vil sige, at folk, der besøger hjemmesiden (fx en nyheds- eller foreningsside), stadig vil se de oplysninger, som Google ikke længere sender folk videre til. Hvis du vil have oplysningerne fuldstændig fjernet fra nettet, skal du derfor tage kontakt til hjemmesidens ejer og bede om at få slettet indholdet helt og aldeles.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.