Det er stort set umuligt at komme uden om it-giganten Google, der i dag er langt, langt mere end blot en søgemaskine. Selv om du slet ikke søger ved hjælp af Google, sporer firmaet alligevel din adfærd, når du besøger helt almindelige hjemmesider, fordi Google meget ofte bruges som markedsføringskanal af butikker, medier, webtjenester og andre hjemmesider.

I nogle tilfælde er Googles nysgerrighed da også til gavn for dig.

Det er fx praktisk, at Google Maps kan se din placering, når du gerne vil fra A til B, og at du ikke ser reklamer for dametøj, når du nu går i herretøj. Bruger du browseren Chrome, som også leveres af Google, er det naturligvis endnu lettere for firmaet at holde øje med, hvad du foretager dig på nettet – og måske bruger du også browserens mulighed for at gemme dine adgangskoder og navn og adresse, så du ikke skal taste oplysningerne, hver gang du besøger fx en webshop.

Du følges fra side til side

På pc’ens harddisk gemmer Google derfor konstant små cookies – altså tekstfiler med oplysninger om alt, hvad du foretager dig, kigger på eller køber i diverse webbutikker. Oplysningerne registreres af Google, som så kan følge dig videre ind på fx Facebook eller et medies hjemmeside og vise dig annoncer for lignende produkter eller bare blive klogere og klogere på dig.

De oplysninger, Google gemmer på din pc, kan du imidlertid nu fjerne med et stærkt værktøj: Abelssoft GClean, der normalt koster 110 kroner, men som kan hentes gratis i Fordelszonen af Komputer for alles læsere. Programmet er så effektivt – og dårligt for Googles forretning – at Google faktisk har prøvet at presse programmets producent, Abelssoft, til at lukke det. Sagen endte dog med, at Abelssoft indgik et kompromis med Google og omdøbte værktøjet fra GoogleClean til GClean, så det måske er knap så tydeligt, hvad programmet er i stand til – men effektiviteten blev der ikke ændret ved:

Med programmet kan du hurtigt rydde harddisken for alle Googles data fra samtlige dine browsere og fra de Google-programmer, du eventuelt har installeret på pc’en. Du vælger selv, om du fx vil bevare dine gemte adgangskoder i samme omgang. Samtidig rummer GClean en funktion, hvor det fremadrettet holder øje med, om Google gemmer nye filer på din pc. Sker det, vil de blive fjernet straks.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.