Skift mailadresse. Det lyder som den letteste handling i verden. Det er det også på overfladen, men når man først gør alvor af projektet, er det ikke så simpelt endda. Til denne artikel gik jeg med til at skifte min private mailadresse. Jeg havde længe haft en lidt forvrøvlet adresse, og nu ville jeg have en, der var enklere. Der kan være mange andre årsager til at skifte. Der er for det første de rent æstetiske. Måske gifter man sig til et nyt navn og vil have, at den nye adresse skal afspejle det. Måske kommer man op i årene og synes ikke længere, at “ungfriskdrukfyr@mail. dk” helt reflekterer ens lidt mere modne personlighed. Eller måske er man bare så træt af bunker af spam på den gamle adresse. Der kan også være sikkerhedsmæssige aspekter i et skift. Hvis en gammel mailadresse har været brugt til at logge på diverse internetkonti og er blevet kompromitteret i en af de mange læk, der har ramt store tjenester de seneste år, kan det være en god fidus at udskifte adressen med en pletfri. Især hvis du husker at vælge et nyt kodeord i samme ombæring. Men det kan også være, at man tvinges til at skifte. Det kan fx skyldes, at man har mail hos en antenneforening eller en internetudbyder, som lukker. Man har jo brug for e-mail lige meget hvad.

Giv hele verden besked

Hvad end årsagen er, så får man det gjort. Man opretter en ny konto et sted. I mit tilfælde hos Gmail, som længe har været min foretrukne udbyder. Tjenesten er nemlig brugervenligheden selv. Ikke blot er det let at oprette en ny konto, Google er også så venlig at gøre dig opmærksom på at få dine mails over fra din tidligere konto. Gmail hjælper dig, uanset om du tidligere har brugt en anden Gmail eller skifter fra en anden udbyder, men det sidste er en smule mere indviklet. Når din nye mail er på plads og mailarkivet og kontakter har fulgt trop, skal du gøre verden opmærksom på ændringen. Det skete for mig, ved at jeg sendte en mail til udvalgte venner og bekendte om, at jeg fremover var at fange på min nye adresse. Det kan være lidt svært at huske, hvem der nu har sendt dig mails gennem tiderne, og hvem af dem der kunne forventes at gøre det igen. Men det kan omvendt ikke anbefales at sende en mail til alle på kontaktlisten, så du bliver nødt til at sortere lidt. Der er også en stribe firmaer og myndigheder, der skal have besked. Din bank for eksempel. Jeg synes selv, at denne opgave var ganske hurtigt klaret ved en times fokuseret arbejde, og undervejs kom jeg til at tænke på Post Danmarks “Flyttepakke”, som man i gamle dage gik på posthuset efter. Den indeholdt en række sedler, som man derpå skulle sende til centrale myndigheder for at minde dem om sin fysiske flytning. Den slags har digitaliseringen heldigvis gjort overflødig, og det er noget lettere at smutte på en hjemmeside for at “melde flytning”.

Alt var klaret, men så …

Snart måtte jeg sande, at der var en del ting, jeg ikke havde tænkt på i forbindelse med mailskiftet. En del af dem havde at gøre med den gamle mailadresse. Min oprindelige idé var, at den stille og roligt skulle udfases i løbet af en måneds tid. Men det var for ambitiøst, skulle det vise sig. En stor del af problemerne havde at gøre med, at min gamle konto var af Gmail-typen. Der var vanvittigt store dele af mit liv, der var bundet op på den mailadresse og Googles univers i det hele taget. Jeg havde næsten 10 GB billeder liggende på den konto, og der var en stor opgave forbundet med at føre dem over til den nye. Det samme gjaldt mine dokumenter hos Google Docs, og min gamle mailadresse var da også den primære konto på min One- Plus-telefon. Det betyder blandt andet, at det er den konto, jeg bruger, hvis jeg vil have alle mine apps med over til en ny telefon. Den primære konto på telefonen er med andre ord ikke lige sådan at skifte. I sidste ende besluttede jeg at holde fast i min gamle mail til disse formål. Det er ikke en optimal løsning at spille på to heste på den måde, men alternativet er lidt uoverskueligt.

De sidste efterveer

Her en måned efter at jeg skiftede mailadresse, bliver jeg stadig mindet om det næsten dagligt. Mails til den gamle adresse videresendes stadig, så jeg fx bliver mindet om, at Netflix, YouSee, ejerforeningen og så videre stadig tror, at jeg har min gamle adresse. Men påmindelserne bliver stadig færre, og det tyder på, at jeg er ved at komme i mål.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.