Det kan være fristende at klikke på knappen, der udløser den helt store gevinst, du har gået og ventet på. Nu ligger den pludselig i indbakken. Den blinker, og den frister, og hvis du klikker, vil der på ingen tid ryge tusindvis af kroner ind på din bankkonto. Det eneste, der kræves, er ét klik ... og dine betalingsoplysninger.

Vi ved jo godt, at den er gal. At pengene ikke findes, at det hele er et svindelnummer, og at det åbenlyst er alt for godt til at være sandt. Alligevel hænder det, at vi går i svindlernes fælder og pludselig står med håret i postkassen. Også selv om vi anser os selv som kritiske og bevidste forbrugere, der vel nok kan få øje på et svindelnummer, når vi præsenteres for det.

Desværre er vi ikke årvågne og vakse alle døgnets vågne timer. Og det er netop, når vi er uopmærksomme, at vi kan komme til at gå i en fælde. Ikke kloge hele tiden Det ved Andreas Lieberoth en hel del om. Han er forsker ved Aarhus Universitet og har set nærmere på, hvordan teknologi påvirker os, og hvordan vi interagerer med teknologi. “Vi er kun kloge noget af tiden,” fortæller Andreas Lieberoth, som uddyber:

“Vi kan sagtens være velovervejede og kritiske, men kigger vi lidt indad, så er vi det ikke altid. Selv rigtige og vigtige mails skimmer vi kun en gang imellem, og nogle gange hører vi ikke efter, selv om vi burde.” Og det er netop i de situationer, vi kan komme til at klikke på noget, vi ikke skulle have klikket på. Desværre er det vanskeligt at forudsige, hvornår vi opfører os dumt, forklarer Andreas Lieberoth:

“Mange gange er det uforudsigeligt, at vi er dumme. Men vi er mest dumme, når vi er trætte og mentalt overbelastede. Vi har alle dumme dage og dumme øjeblikke, og det er dér, vi går i fælden.”

Desuden bruger svindlerne nogle tricks til at fange os i de dumme øjeblikke. Det handler blandt andet om at etablere tryghed og genkendelighed, forklarer forskeren. Ser du et navn eller logo, du kender, fx din bank, Netflix eller en offentlig myndighed, bliver du tryg. Og den tryghed kan skjule det, du faktisk burde være på vagt overfor, og som kan afsløre, at der er tale om snyd.

I artiklen her viser vi en række eksempler på den type snyd og svindel, du kan risikere at blive udsat for – og giver samtidig med Andreas Lieberoths hjælp en forklaring på, hvorfor du kan risikere at hoppe i netop disse fælder. Desuden klæder vi dig på til bedst muligt at undgå de svindelnumre, som du fremover møder online.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.