Man kan let blive svimmel, når man i fx Elgiganten eller Power kigger på spisesedlen ved siden af butikkernes nye computere. Listen over indbyggede komponenter og standarder er typisk lang, og samtidig er den ofte også urimeligt svær at forstå.

Sælgerne vil selvfølgelig gerne markedsføre alle de mange grunde til, at du skal vælge netop denne computer – også uagtet, at sælgeren i butikken måske ikke selv helt har styr på, hvad de mange tekniske begreber dækker over. For de mange potentielle kunder i butikken, som egentlig bare har brug for en ny computer til at klare økonomi, kommunikation og indkøb på nettet, er det en overvældende sump af sort tale, når den lange liste over specifikationer læses igennem.

Opdatering af pc’ens dele

For betyder ordene ”PCI Express 6”, ”Bluetooth 5.2”, ”DDR5” og ”USB--C 3.2 Gen 2x2”, at pc’en er hurtig og velkørende og dermed et godt køb? Eller afslører de mange specifikationer i stedet, at der er tale om et halvlunkent udsalg af sidste års modeller?

I øjeblikket er flere af de dele, standarder og komponenter, som en moderne computer består af, for alvor ved at blive opdateret til nyere og forbedrede udgaver, og det gør ikke forvirringen mindre ved pc-købet. Men faktisk har flere af de opdaterede standarder i pc’en meget, meget lille praktisk betydning for dig som almindelig pc-bruger, så du kan ofte spare penge på din næste pc ved at ”nøjes” med forgængeren. Det gælder fx de nye DDR5-ram, der udgør pc’ens indre hukommelse og er ved at gøre deres indtog i nye pc’er.

Selv om rammene beviseligt er hurtigere end forgængeren DDR4, kan du ofte spare penge ved ikke at gå målrettet efter at din næste pc skal være udstyret med DDR5. I praksis kommer det nemlig til at have større betydning for dit arbejde ved pc’en, at den er udstyret med 16 GB hukommelse eller mere, end om rammene er af typen DDR4 eller DDR5.

Værd at betale ekstra for

Til gengæld kan andre moderne teknologier være værd at betale flere penge for. Det gælder eksempelvis de nye OLED-skærme, der har sublim kontrast og derfor ofte er mere behagelige at se på og nemmere at læse tekster på, hvis man i forvejen har lettere nedsat syn.

Det kan helt sikkert også betale sig at give lidt mere for at få en indbygget SSDharddisk af typen M.2/NVMe, som gør Windows meget hurtigere, både i opstart og brug. Denne type lynhurtig disk bør kun gøre din nye computer nogle få hundrede kroner dyrere, mens de imponerende OLED-skærme stadig er forbeholdt de helt dyre pc’er.

På de næste sider kan du læse om de mange nye teknologier, der er på vej til din pc – og få vores objektive vurdering af, om de reelt er merprisen værd for os helt almindelige pc-brugere.

Log ind for at få fuld adgang

Du skal være logget ind på Fordelszonen for at downloade programmer og vejledninger og få adgang til låst indhold.
Få adgang til ALT indhold i Fordelszonen med det samme for kun 29 kr.:
Alt indhold i Fordelszonen er udvalgt af Komputer for alles redaktion og kan frit downloades af bladets abonnenter. Vores eksperter har testet det 100 % fri for virus og andre sikkerhedstrusler med markedets førende sikkerhedsværktøjer, så du trygt kan bruge det på din pc.